Ontdekking van Amsterdam’s metro meesterwerk

Gelegenheidspublicatie over de Amsterdamse Noord-Zuidlijn. De alom geprezen metrolijn van Amsterdam is een infrastructureel meesterwerk. Een deel van de aantrekkingskracht ligt in het integreren van monumentale kunstwerken in alle stations, waardoor het dagelijkse woon-werkverkeer bijna verandert in een museumbezoek.

Eigen initiatief


Smel heeft samen met journalist en kunstcriticus Edo Dijksterhuis het idee gepitcht bij de gemeente Amsterdam om een publicatie te maken over de kunst in de Noord-Zuidlijn. Het boek was bedoeld om de artistieke achtergrond van het werk te benadrukken en toch toegankelijk te zijn voor leken. De metrolijn is 7 kilometer lang en heeft 8 stations. In diezelfde volgorde blader je van voor naar achter door het boek alsof je de metro neemt. De kunstwerken zijn prominent aanwezig, evenals schetsen, ‘making of’ foto’s en portretten van kunstenaars.
1 / 6
1 / 4

Collectors editie


Het boek telt 100 pagina’s met introductie, interviews en de uitgebreid gefotografeerde metrostations. Nederlandstalig, gebonden hardcover, exclusief uitgegeven door Gemeente Amsterdam in een oplage van 1.000 exemplaren.
Klant
Gemeente Amsterdam
Samenwerkingen
Fotografie:
Gert Jan van Rooij
Jorrit 't Hoen

Tekst:
Edo Dijksterhuis
By continuing to browse this site, you agree to the use of cookies to generate visit statistics.