Depeche Mode’s tijdloze esthetiek in een iconisch boek

Sinds 1986 heeft de tijdloze en krachtige esthetiek van de Nederlandse portretfotograaf Anton Corbijn de reputatie van Depeche Mode cool en cutting edge versterkt. Smel *creative agency tekende voor het ontwerp van het boek voor ’s werelds grootste cultband.
1 / 10

Words are very unnecessary


Meer dan drie jaar hebben we gewerkt aan dit bijzondere boek. Een belangrijke inspiratie voor het ontwerp was het door Corbijn gevormde excentrieke imago van de band. We hebben uit vier decennia foto’s geselecteerd tot een chronologische eindselectie van meer dan 500 foto’s. Het boekontwerp is divers van collages tot pagina vullende foto’s, bijzondere typografie en een speciaal hoofdstuk met decorontwerpen, schetsen en albumhoezen. Je wordt meegenomen in het beeldverhaal als 'fly on the wall', in de kleedkamer van Dave of tussen het publiek bij opzwepende live shows.
I think that the main strength SMEL brings to the projects we have done over many years is implementing a clear and strong structure, once that is in place, everything flows easier.

— Anton Corbijn
1 / 10

Collector’s en Art edition


Het boek telt 512 pagina’s met 495 foto’s en persoonlijke verhalen door Anton handgeschreven op de pagina’s. De Collector’s Edition (nr. 201–1.986) is gesigneerd door Anton Corbijn, Dave Gahan, Martin Gore en Andrew "Fletch" Fletcher, uitgebracht in  een luxueuze clamshell box. Daarnaast is er een Art Edition No. 1–100 SOFAD, London, 1992 en Art Edition No. 101–200 SOTU, New York, 2008 beide prints gesigneerd door Anton Corbijn.
1 / 10
Klant
Anton Corbijn
Taschen
Uitgever
Taschen
Samenwerkingen
Fotografie:
Anton Corbijn

Productie:
Taschen

Film:
Nimi Ponnudurai

Een visuele wereld voor een icoon van de Britse elektronische muziek

Album ontwerp en concertposters voor ’s werelds grootste alternatieve band. Het album “Spirit” is het 14de studioalbum van de Engelse electropoppioniers Depeche Mode. Anton Corbijn, verantwoordelijk voor de fotografie en artwork, nodigde ons uit hem te helpen met het ontwerpen van het album en posters voor ‘The Global Spirit Tour’.
1 / 7

Politiek tintje


In Stockholm vroeg Anton Corbijn ons of we hem met een opdracht wilden helpen. Het ontwerpen van het nieuwe album “Spirit” van Depeche Mode en de aankondigingposter voor de wereldtour. “Spirit” is politiek geladen en vraagt om een meer donker imago. Door Anton uit zwart papier geknipte vlaggetjes en marcherende benen zijn belangrijke dragers geworden in de vormgeving en later als stage animaties tijdens de tour. De illustratieve stijl in grijs, rood en zwart domineert en wordt ondersteund met fotografie en strakke typografie.  
1 / 6

Van vinyl tot streaming


Het album is uitgebracht in een dubbel album vinyl met een speciaal etching Spirit logo, een 2cd deluxe edition met een 28 pagina’s tellend boekje en 5 remixen gemaakt door Depeche Mode, Matrixxman en Kurt Uenala, gezamenlijk onder de naam “Jungle Spirit Mixes”. Naast het album hebben we de covers ontworpen voor de singles “Where’s The Revolution” en “Going Backwards”. Uitgebracht onder het label Columbia en Sony Music.
I think that the main strength SMEL brings to the projects we have done over many years is implementing a clear and strong structure, once that is in place, everything flows easier.

— Anton Corbijn
Klant
Sony Music
Columbia Records
Anton Corbijn
Website
www.depechemode.com

Samenwerkingen
Fotografie en artwork:
Anton Corbijn

Live foto’s:
Ralph Larmann
By continuing to browse this site, you agree to the use of cookies to generate visit statistics.